Lo, abdijstad
Als je veel verder teruggaat in de geschiedenis van Lo, merk je dat het een abdijstad was. Paters van de Augustijner orde vertoefden hier in de 11de eeuw.
Door de giften van nobele ‘patronen’ bekwamen zij een eigendom van 500 hectaren land en gebouwen.
De streek leed onder de schade berokkend door de Protestantse oproer (gedurende de revolutie, toen gekend als de ‘Lage landen’) tegen hun Katholieke Habsburger leiders.
Vervolgens, wanneer de streek onder het bewind kwam van het Spaanse keizerrijk, werden de fortuinen van de paters teruggegeven.
Zo waren zij in staat een achthoekige Duiventoren met 1132 nestkastjes te bouwen als verrassingsgift om de grote abt Patricius Fraeys te verwelkomen met zijn terugkeer van Rome in 1710.
De toren staat in de hoteltuin en is ook te bezoeken via het wandelpad.
Mout- en Brouwerij St.-Louis
Gedurende de Franse Revolutie, wanneer de Fransen de Lage Landen innamen, werden de paters vervolgd en de abdij geplunderd.
Bij de heropbouw van de parochies, werd de kerk van de vroegere St Pieters abdij toevertrouwd aan een parochiepriester en de overblijvende gebouwen verkocht. De gerenoveerde woning van het abdijcomplex werd in 1848 gekocht door de rijke familie Verlende om er de gerenommeerde Mout- en Brouwerij St Louis uit te baten. Lodewijk Verlende brouwde tot in 1875, waarna het bedrijf werd overgenomen door zijn zoon Edward Verlende-Van Hee.
De brouwerij Saint-Louis kende in het laatste kwart van de 19de eeuw drie belangrijke uitbreidingen. In die zin kunnen we stellen dat de bestaande brouwerijfunctie werd aangevuld met twee samenhangende activiteiten: zijnde de mouterij in 1884 en de suikerdrogerij in 1895, welke later verbouwd werd tot maalderij. Later werd de brouwerij geleid door zijn vrouw en zoon Louis.
Vanaf 1931 moderniseerde Louis grondig zijn mout- en brouwinstallaties. Dankzij deze moderniserende ingrepen groeide de mouterij-brouwerij uit tot één van de belangrijkste mout- en bierproducenten van de streek.
Geïnspireerd door de Vlaamse gedachte, ontwikkelde Louis na de Eerste Wereldoorlog zijn streekbier en doopte het Zannekin. Door het toenemen van concurrentie van grote brouwerijen en het verminderen van afname van het bier, zag de familie Verlende zich verplicht op te stoppen met hun bedrijf.
1966
In 1966 werden de bijgebouwen afgebroken en opgeruimd. Het domein werd verkocht en in het brouwershuis werd er een restaurant geopend. Nu is het een overnachtingsplaats voor veel Engelsen op ‘bedevaart’ naar hun oorlogsverleden en een uitvalspunt voor fietsers en wandelaars om de Westhoek te verkennen.
Op heden betreed je de Oude Abdij via de dubbele glazen deur die je tot bij de receptie brengt. Maar ook de originele voordeur is er nog steeds.
Boven de originele voordeur vind je een in lood gezet raam terug. Dit symbool van de vroegere brouwerij St Louis, is Koning Louis IX van Frankrijk die leefde van 1214 tot 1270 en die heilig verklaard werd in 1297.
Ook het beeldje in de nis boven de garagedeur is St Louis.
De anker aan de muur is een souvenir van de L’Ancre d’Or brouwerij in Hoogstade die eigendom was van Alipius Augustinus Verlende (1736-1793), de grootvader van Lodewijk (de stichter van de St Louis brouwerij in Lo in 1848)
Interessant om te weten: Lodewijks zuster Amelia trouwde met Adolphus Destrooper en hun kleinzoon was Jules Destrooper, de fabrikant van de wereldbekende ‘lukken’.
De geur van versgebakken koekjes verwelkomt je bij je bezoek aan Lo.